Blog (EN/PL)

Posted in dania główne, POLSKI, Przepisy

Risotto

Ryż ryżowi nierówny. Biały jest silnie kwasotwórczy i wysokoglikemiczny, przy przeroście Candidy należy go zdecydowanie unikać.
Brązowy czyli pełnoziarnisty ma znacznie więcej składników odżywczych, jest już tylko średnio kwasotwórczy i ma niższy indeks glikemiczny – czyli jest nieporównywalnie zdrowszy.
Czerwony ma dodatkowe zdrowotne właściwości, jest polecany dla sercowców i tych, którzy mają problemy z żołądkiem.
Czarny natomiast to już całkowity superfood – zawiera mnóstwo antyoksydantów, dostarcza aż 18 aminokwasów, całe bogactwo witamin i pierwiastków.
Risotto można przyrządzić z dowolnej pełnowartościowej odmiany ryżu.

WERSJA PODSTAWOWA
Potrzebne składniki (na 3 osoby):
– szklanka ryżu
– szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
– por
– 2 łyżki masła klarowanego (ghee)
– sól himalajska, pieprz, chili, suszony czosnek
– opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych.

  1. Wlać 2,5 szklanki wody, dodać sól i suszony czosnek i zagotować.
  2. Na wrzątek wrzucić mrożony groszek.
  3. Po 3 minutach dorzucić umyte w gorącej wodzie krewetki, gotować z groszkiem jeszcze 5 minut.
  4. Wyjąć cedzakiem groszek i krewetki do miski.
  5. Do gotującego się wywaru wrzucić opłukany ryż, gotować do miękkości według czasu podanego na opakowaniu.
  6. Przekroić por wzdłuż i pokroić drobno, poddusić na łyżce masła, doprawić solą, pieprzem i chili.
  7. Kiedy ryż już będzie ugotowany, dobrze jest mu pozwolić wchłonąć resztę wody przez kilka dodatkowych minut, dodać łyżkę masła, por, groszek i krewetki, wymieszać.
  8. Podawać danie od razu, posypane suszonym jarmużem.

Risotto wymaga suplementacji witamin B complex (100%RDA) lub B6 (25 mg).

Można stworzyć wiele wariantów tej potrawy – zamiast krewetek można użyć kurczaka lub indyka, dodać dodatkowo duszony z mlekiem kokosowym szpinak (doprawiony suszonym czosnkiem, solą, pieprzem i chili) lub szparagi starte na tarce i podduszone na maśle, lub suszone pomidory.
Osoby nie reagujące silnie na jedzenie mogą doprawić risotto odrobiną parmezanu.

Zrzut2

 

 

 

 

Posted in ENGLISH, main courses, Recipes

Risotto

There are different types of rice. White rice is strongly acidogenic and has a high glycemic index, so it’s definitely best to avoid it in the case of a Candid overgrowth.
Brown (whole grain) rice contains decidedly more nutrients, is only moderately acidogenic and has a lower glycemic index – this makes it much, much healthier.
Red rice has additional properties. It’s recommended for people with cardiac diseases and those with digestive issues.
Black rice, however, is a total superfood – it contains lots of antioxidants, 18 aminoacids and a large variety of vitamins and elements.
Risotto can be prepared with any variety of healthy rice.

BASIC VERSION
Ingredients for 3 people:
– 1 cup (uncooked) rice
– 1 cup green peas (can be frozen)
– leek
– 2 tablespoons of clear butter (ghee)
– himalayan salt, pepper, chili, dried garlic
– a package of frozen shrimp

1. Pour 2 1/2 cups of water into a pot, add salt and dried garlic, then bring to a boil.
2. Add the peas to the boiling water.
3. After 3 minutes, add the shrimp (which you should previously rinse with hot water) and cook them with the peas for the next 5 minutes.
4. Strain the peas and shrimp and set them aside.
5. Rinse the rice and add it to the boiling broth and cook until soft according to the instructions on the package.
6. Cut the leek into small pieces and stew in a tablespoon of butter spiced with salt, pepper and chili.
7. When the rice is done, it’s good to let it soak the rest of the broth up for a few extra minutes. Then add a tablespoon of butter, the leek, peas and shrimp and mix.
8. Serve right away with dried kale sprinkled on top.

This risotto requires supplementing B complex vitamins (100%RDA) or vitamin B6 (25mg).

You can create many variations of this dish – instead of shrimp, you could use chicken or turkey, or add spinach (stewed in coconut milk and spiced with dried garlic, chili, salt and pepper) or ground asparagus stewed in butter, or dried tomatoes. Those who don’t react strongly to food can add in a bit of parmesan.

Zrzut2

Posted in Jak to działa, POLSKI

Cukier

Dlaczego cukier jest taki niezdrowy? Bo jest sztuczny, stworzony przez człowieka.

Po pierwsze, słodkie produkty naturalne jak np. daktyle zawierają mnóstwo witamin, pierwiastków, antyutleniaczy, błonnika i innych substancji, które nas odżywiają. Kiedy nasz organizm potrzebuje odżywienia, ciągnie nas do słodkiego, tak jesteśmy zaprogramowani. I jeśli jemy produkty naturalne, wszystko jest w porządku. Ale kiedy sięgamy po cukier, nie dostarczamy żadnych z tych drogocennych substancji, których organizm potrzebuje. Co więcej, my go rujnujemy, bo do strawienia tego cukru potrzebujemy masy witamin i pierwiastków, które organizm ściąga z tkanek.

Po drugie, słodkie produkty naturalne są zazwyczaj alkaliczne, czyli chronią nas przed wykorzystaniem tych węglowodanów przez Candidę czy bakterie gnilne, bo stwarzają środowisko, w którym te organizmy nie mogą się rozwijać. Cukier przeciwnie – jest silnie kwasotwórczy, organizm musi zużywać pierwiastki do jego neutralizacji, a kiedy ich braknie, powstaje środowisko idealne do rozwoju wszelkich pasożytów, które jeszcze bardziej rujnują organizm z zasobów, można by powiedzieć, zjadają go żywcem od środka.

Po trzecie cukier uzależnia fizycznie i psychicznie jak narkotyk – im więcej go jemy, tym bardziej osłabiamy organizm, który wysyła sygnał o potrzebie odżywienia; czujemy potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, sięgamy po więcej cukru i jeszcze bardziej wyniszczamy organizm. Im gorzej fizycznie i psychicznie się czujemy, tym bardziej ciągnie nas do cukru, i w ten sposób dokonujemy samozniszczenia.
Warto o tym pamiętać, kiedy częstujemy kogoś, a szczególnie dzieci, produktami z cukrem.

Zachęcam do wysłuchania wykładu o tym, co powinnismy wiedzieć o cukrze:

 

Posted in ENGLISH, How it works

Sugar

Why is sugar so unhealthy? Because it’s synthetic, created by humans.

First off, sweet natural products like dates contain lots of vitamins, elements, antioxidants, fiber and other substances which nourish us. When the body needs nourishment, it craves something sweet; this is how we are programmed. And if we eat natural products, then everything’s alright. But if we reach for sugar, we won’t be getting any of those precious substances that our bodies need. Even worse – we deprive our bodies of those substances, because digesting that sugar takes a lot of vitamins and elements, which the body borrows from various tissues.

Secondly, naturally sweet products are usually alkaline, which prevents the carbohydrates being used by Candida or rot bacteria, because they create an environment in which they can’t grow. Sugar does the opposite – since it’s strongly acidogenic, the body has to use up resources for neutralizing it and when there isn’t enough of them, this creates a perfect environment for the parasites to multiply and deprive the body of nutrients even further.

Thirdly, sugar is physically and psychologically addictive, like a drug. The more you eat, the more you weaken the body, which sends the signal for needing more nourishment; this makes you feel the sugar craving again, so you reach for more sugar and damage the body more. The worse you feel physically and mentally, the more you crave sugar – this is a vicious cycle of self-destruction.
This is worth remembering the next time you want to treat someone, especially children, to something sweet.

Posted in na słodko, POLSKI, Przepisy

Czekoladowy baton owsiany

Autorką oryginalnego przepisu jest Edyta Skorupska:
http://przyzielonymstole.blogspot.com/2017/01/jak-zrobic-domowy-baton-owsiany-bez.html

Zmodyfikowałam nieco ten przepis do potrzeb osób z przerostem Candidy. Ciasto jest pyszne – może stanowić mało słodką przekąskę albo wykwintny podwieczorek 🙂

Potrzebne składniki:

– 2 szklanki płatków owsianych
– 2 szklanki gorącego mleka roślinnego/soku owocowego
– 1 szklanka migdałów
– 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
– 2 łyżeczki nasion chia
– 100 ml syropu klonowego lub daktylowego lub ksylitol do smaku
– 3 łyżki kakao
– 2 łyżki masła orzechowego
– 1 banan
– garść suszonych owoców (jagody goji, rodzynki, morele, mango, ananas)

1. Piekarnik rozgrzewam do 180C, a blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
2. Płatki przekładam do miseczki, zalewam gorącym mlekiem (sokiem) i przykrywam szczelnie na 20 minut. 
3. Wszystkie składniki oprócz owoców przekładam do kielicha maszyny miksującej i krótko blenduję – migdały nie muszą się zmiksować na mąkę, wystarczy że będą odrobinę posiekane.  
4. Dodaję pokrojone owoce, przekładam ciasto do blaszki i piekę 30-35 minut.

W tej wersji otrzymujemy zamiennik sklepowego batonu – odżywczy, łatwy do zabrania ze sobą. Jeśli chcemy z niego zrobić coś bardziej ekstra, możemy posmarować go karmelem (z namoczonych daktyli i masła orzechowego zmiksowanych na krem) i polać rozpuszczoną czekoladą. 

Zrzut3

 

 

 

 

 

Posted in ENGLISH, Recipes, sweets

Oat flake chocolate bar

The author of the original recipe is Edyta Skorupska:
http://przyzielonymstole.blogspot.com/2017/01/jak-zrobic-domowy-baton-owsiany-bez.html

I modified it slightly for people with Candida overgrowth. The cake is delicious – it can be a slightly sweet snack or a savoury dessert.

Ingredients:
– 2 cups oat flakes
– 2 cups hot vegetable milk or fruit juice
– 1 cup almonds
– 2 tablespoons freshly ground flaxseed
– 2 teaspoons chia seeds
– 100 ml maple or date syrup or xylitol for sweetness
– 3 tablespoons cocoa powder
– 2 tablespoons peanut butter
– 1 banana
– a handful of dried fruits (goji fruit, raisins, apricots, mango, pineapple)

1. Pre-heat the oven to 180C [350F] and line a baking tray with baking paper.
2. Put the flakes into a bowl, pour the milk or juice and cover tightly, then let sit for 20 minutes.
3. Put all ingredients except for the fruits into a blender and mix them roughly – the almonds don’t need to be finely ground, just chopped.
4. Cut and add the fruits, put the dough onto the tray and bake for 30-35 minutes.

This version is a good substitute for a store-bought chocolate bar – it’s nutritious, easy to take with you wherever you go. If you want to make it a bit more special, you can spread some caramel on it (made from soaked dates and peanut butter mixed into a cream) and decorate with melted chocolate.

Zrzut3

 

Posted in POLSKI, Praktyczny przewodnik

Oszczędzanie

Kilka podpowiedzi jak zwiększyć wartości odżywcze jedzenia, ponieważ od ich zawartości w posiłku zależy tempo zdrowienia. Im bardziej „jałowe”, pozbawione witamin i innych substancji odżywczych jest jedzenie, tym bardziej obciąża i rujnuje organizm, zużywając jego zasoby. Im naturalniejsze, bogatsze w witaminy i pierwiastki jedzenie, tym szybsza regeneracja organizmu.

  1. Gotowanie kasz. Po pierwsze, serdecznie odradzam gotowanie kasz w plastikowych woreczkach. Zawarty w plastiku szkodliwy Bisfenol A (BPA) uwalnia się podczas gotowania i jest łatwo przyswajalny przez organizm; jako syntetyczny estrogen może doprowadzić do poważnych zaburzeń hormonalnych w organizmie. Po drugie, polecam gotowanie kasz w odmierzonej ilości wody – tak, żeby kasza ją wchłonęła i nie trzeba było jej odcedzać, czyli wylewać cennych składników do zlewu. Wydłuża to nieco czas przygotowania, ale zdrowotnie jest tego warte.
  2.  Wykorzystanie resztek. Często przy robieniu posiłków zostają nam resztki – np. końcówki niedotartych warzyw, grube łodygi jarmużu, końcówki szparagów. Warto je zachować i zużyć do zrobienia wywaru czy wzbogacić nimi zupę-krem.
  3. Wykorzystanie wywarów. Cokolwiek gotujemy w wodzie, składniki odżywcze do niej przechodzą. Dlatego lepiej jest gotować warzywa na parze lub piec w piekarniku. Jeśli jednak robimy to w wodzie, zachowajmy wywar – można go wykorzystać do wzbogacenia zupy, sosu, ugotowania na nim kaszy czy zrobienia risotto. W razie potrzeby można go zamrozić i wykorzystać później.
  4. Wybieranie nieprzetworzonych wersji produktu. Oczyszczanie ziaren powoduje utratę najwartościowszych składników. Dlatego zawsze należy wybierać produkty pełnoziarniste – mąkę, ryż, makaron. Jeśli mamy do wyboru produkt przetworzony i surowy, wybierzmy ten drugi – np. kakao z nieprażonych ziaren kakaowca ma nie tylko więcej składników odżywczych, ale i głębszy smak, a niesolone pistacje można doprawić samemu zdrowszą solą himalajską.