Posted in POLSKI, Praktyczny przewodnik

Herbaty wspomagające trawienie

Rozrastająca się Candida stopniowo zużywa zasoby organizmu, powodując ich niedobory, upośledzające pracę narządów i układów. Pierwszym i najbardziej zaatakowanym jest układ trawienny. Jego niedomaganie wpływa bezpośrednio na proces odżywiania organizmu, a więc decyduje o tempie samoleczenia z kandydozy.
Stosowanie suplementacji witamin B i enzymów trawiennych ma na celu wsparcie funkcjonowania tego układu, podobną funkcję spełniają herbaty ziołowe wspomagające trawienie. Należy je pić około pół godziny/godziny po posiłkach. Szczególnie dotyczy to posiłków zawierających tłuszcz, ponieważ zioła powodują wzmożone wydzielanie żółci, która jest potrzebna do rozłożenia tłuszczy. Systematyczne picie takich herbatek zapobiega tworzeniu się kamieni w pęcherzyku żółciowym, ponieważ nie dopuszcza do zastoju żółci, a często również powoduje rozpuszczenie się istniejących kamieni.
UWAGA: Wprowadzanie herbatek ziołowych powinno odbywać się stopniowo i powoli, ponieważ żółć uwalnia związane przez tłuszcze toksyny, a zawarte w ziołach substancje działają często także grzybobójczo. Skumulowane działanie ziół może doprowadzić do silnego zakwaszenia i zatrucia organizmu uwolnionymi substancjami, z którymi organizm sobie nie poradzi z braku zasobów do ich neutralizacji. Spowoduje to pogorszenie samopoczucia, nasilenie istniejących objawów lub powstanie nowych stanów zapalnych.
Dlatego należy zaczynać od słabego naparu raz dziennie, bardzo powoli zwiększając jego moc i ilość herbatek dziennie.
Można używać pojedynczych ziół o działaniu wspomagającym trawienie i żółciopędnym, tworzyć własne połączenia lub korzystać z gotowych mieszanek. Najcześciej stosowane to: mięta, kminek, anyż, rumianek, werbena cytrynowa, len, bez czarny, koper włoski, dziurawiec.
Lepiej jest korzystać z różnych połączeń na zmianę. Z jednej strony zioła mają liczne substancje aktywne, które mogą się kumulować, zaburzając równowagę, z drugiej – nie należy uzależniać organizmu od stałego wsparcia w tej samej postaci.
UWAGA: dziurawiec jest doskonałym ziołem żółciopędnym, jednak zwiększa wrażliwość na słońce i może powodować silne uczulenia i oparzenia, dlatego przy jego zażywaniu nie należy się opalać ani wystawiać na działanie promieni słonecznych.

IMG_3626

 

Advertisements

Author:

I like to know WHY. It makes me a conscious creator of my life. Lubię rozumieć DLACZEGO. To sprawia, że mogę mieć wpływ na własne życie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s