Posted in POLSKI, Przepisy, zupy

Zielona zupa

Propozycja na porcję warzyw do kaszy i mięsa (na zdjęciu ryż pełnoziarnisty i żołądki indycze) w smacznej i odżywczej formie.

Potrzebne składniki:

– cukinia
– brokuły
– fasolka szparagowa
– groszek
– przyprawy: sól himalajska, kozieradka, kolendra, cebula suszona, curry
– suszony jarmuż lub pietruszka
– łyżka śmietanki kokosowej

  1. Zagotowujemy wodę z przyprawami, wrzucamy warzywa pokrojone w małe kawałki. Można użyć wywaru z warzyw lub gotowania mięsa (w tym przypadku żołądków drobiowych).
  2. Gotujemy aż warzywa będą bardzo miękkie, żeby łatwo je było zmiksować.
  3. Dodajemy śmietankę kokosową i miksujemy na krem.
  4. Zalewamy kaszę i mięso zupą, ozdabiamy jarmużem lub pietruszką.

Taka zupa z kaszą kwasotwórczą (ryż, jęczmienna, orkiszowa, owsiana) wymaga suplementacji połówki (25 mg) witaminy B6.
Wzorowałam się na mrożonce Bonduelle „Zupa-krem z zielonych warzyw”, ale można do zupy dodać dodatkowo jarmuż, por, zieloną paprykę czy pestki dyni, przy czym zmieni to nieco jej smak.
Można zrobić także zupę żółtą (dynia, żółta papryka, kukurydza) lub czerwoną (pomidory, czerwona papryka, cebula) 🙂

Zrzut3

 

Advertisements

Author:

I like to know WHY. It makes me a conscious creator of my life. Lubię rozumieć DLACZEGO. To sprawia, że mogę mieć wpływ na własne życie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s