Posted in POLSKI, Praktyczny przewodnik

Kasze

Wiele osób z przerostem Candidy unika kasz ze względu na dużą zawartość węglowodanów. Niepotrzebnie, ponieważ Candida nie żywi się węglowodanami alkalicznymi, ani tymi, które wchłaniają się powoli, nie powodując nagłego skoku poziomu cukru we krwi. Natomiast węglowodany są bardzo potrzebne zagrzybionemu organizmowi, który pozyskuje z nich energię, nie mając możliwości na pełny proces rozkładu tłuszczy. (Można wspomóc ten proces przyjmując do posiłku enzymy trawienne, co zapobiega magazynowaniu się niestrawionych resztek, pomaga również w strawieniu połączenia węglowodanów z białkami.)
Kasze mogą stanowić bardzo dobry regulator odczynu pH posiłku. Większa porcja warzyw i mniejsza mięsa się równoważy, tworząc posiłek o pH zbliżonym do neutralnego, czyli takiego, który wymaga od osłabionego organizmu najmniej wysiłku przy trawieniu i wchłanianiu. Są w tym posiłku witaminy, pierwiastki i białko, nie ma natomiast węglowodanów, dlatego może osłabiać osoby z przerostem Candidy i powodować silną potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego.
Dokładając do warzyw i mięsa jedną z kasz alkalicznych – jaglaną, gryczaną, komosę ryżową – sprawiamy, że posiłek staje się kompletny, tzn. dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, i zarazem alkaliczny, nie potrzebujący suplementacji. Dokładając jedną z kasz kwasotwórczych – jęczmienną, owsianą, ryż – sprawiamy, że posiłek staje się kwasotwórczy, ciężej strawny, i wymaga suplementacji witamin B, przede wszystkim B6.
Należy pamiętać, że kasza gryczana zawiera duże ilości magnezu, dlatego trzeba ograniczać jej ilość w posiłkach i zawsze suplementować do niej witaminę B6 (żeby nie podwyższyć alkaliczności posiłku, trzeba wtedy zmienić proporcje – mniej warzyw, więcej mięsa).

 

 

Advertisements

Author:

I like to know WHY. It makes me a conscious creator of my life. Lubię rozumieć DLACZEGO. To sprawia, że mogę mieć wpływ na własne życie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s