Posted in na słodko, POLSKI, Przepisy

Ciastka owsiane

Kolejne ciastka, które mogą być smaczną samodzielną przegryzką (wtedy wymagają suplementacji witamin B) lub dobrym „podkładem” do niewielkiej ilości owoców.

Do ich zrobienia potrzebne będą:

– 1 szklanka mąki owsianej
– 1/2 szklanki mąki migdałowej (mielonych migdałów)
– 2 szklanki płatków owsianych
– 80 g rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła klarowanego (ghee)
– 2 jajka
– 1/2 szklanki ksylitolu (można więcej, jeśli ciastka mają być mocno słodkie)
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
oraz
– dżem bez cukru (np. 100% Łowicz) do dekoracji albo gorzka czekolada (Lindt 85%) na polewę.

Wymieszać składniki na ciastka, zagnieść masę, formować ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można robić delikatne zagłębienia w środku i wypełniać dżemem albo po ostudzeniu polać roztopioną czekoladą. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zrzut2

Advertisements

Author:

I like to know WHY. It makes me a conscious creator of my life. Lubię rozumieć DLACZEGO. To sprawia, że mogę mieć wpływ na własne życie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s