Posted in na słodko, POLSKI, Przepisy

Tygryski

Przepis na te ciastka wymyśliła moja córka, a nazwę wzięły od pasków czekolady na „grzbiecie” 🙂
Ciastka zawierają mąkę, orzechy i tłuszcz, mogą stanowić dobry dodatek do niewielkiej ilości owoców.

Do zrobienia ciastek potrzebne są następujące składniki:

– 1 kubek mąki orkiszowej
– 1 łyżka mąki ryżowej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 2/3 kubka tartych migdałów (lub innych orzechów)
– 3 łyżeczki kakao
– szczypta soli
– łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/3 kubka ksylitolu
– 1/2 kubka masła klarowanego
– jajko

– czekolada na polewę

Należy tylko połączyć składniki, zagnieść ciasto, formować ciastka na blasze na papierze do pieczenia.
Piec w 180*C 15 – 20 minut z termoobiegiem, polać w paski rozpuszczoną czekoladą po ostygnięciu.

IMG_3428

 

Advertisements

Author:

I like to know WHY. It makes me a conscious creator of my life. Lubię rozumieć DLACZEGO. To sprawia, że mogę mieć wpływ na własne życie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s