Posted in na słodko, POLSKI, Przepisy

Ciasto orzechowo – pomarańczowe

Przykład ciasta, które mogą zjeść osoby z przerostem Candidy – zamiast mąki są tu zmielone migdały, zamiast cukru ksylitol. Do ksylitolu organizm musi się przyzwyczaić, więc nie należy przesadzać z ilością 🙂 Przy obróbce termicznej pomarańcze tracą większość witaminy C i stają się niegroźne, za to nadają ciastu wilgotności i smaku.

Potrzebne są:

– 2 małe pomarańcze
– 250 g zmielonych migdałów lub orzechów
– 180 g ksylitolu
– 6 jajek
– pełna łyżeczka proszku do pieczenia
– wanilia

– czekolada 85% Lindt
– łyżka oleju kokosowego

1. Pomarańcze obieramy, kroimy na małe kawałki, przekładamy do garnka z odrobiną wody i dusimy aż zmiękną, po czym miksujemy na gładki mus.
2. Jajka ubijamy z ksylitolem na puszystą masę .
3. Dodajemy do masy mus, migdały, wanilię i proszek, miksujemy do połączenia składników.
4. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki lub tortownicy.
5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez godzinę.
6. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i razem z olejem kokosowym podgrzewamy w kąpieli wodnej lub na parze, aż do rozpuszczenia.
7. Polewamy wystudzone ciasto polewą.

Zrzut2

Advertisements

Author:

I like to know WHY. It makes me a conscious creator of my life. Lubię rozumieć DLACZEGO. To sprawia, że mogę mieć wpływ na własne życie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s