Posted in dania główne, POLSKI, Przepisy

Kluski jaglane ze szparagami i wołowiną

Kluski – bo nie każdemu kasza jaglana w czystej postaci smakuje jako dodatek, a ma tak wiele odżywczych właściwości, że w diecie osób z przerostem Candidy powinna się pojawiać jak najczęściej.
Szparagi – bo sezon na nie w pełni, a również mają duże właściwości prozdrowotne, odżywcze.
Wołowina – bo same kluski ze szparagami byłyby zbyt lekkostrawnym posiłkiem dla osoby z przerostem Candidy, cała ich bogata zawartość zostałaby natychmiast zużyta na próbę walki z grzybem i stracona bezpowrotnie. Zresztą wołowina też ma niemałe wartości odżywcze (m.in. zawiera żelazo i witaminę B12), nie mówiąc o tym, że dodaje daniu dodatkowego smaku 🙂

Potrzebujemy:
– kaszę jaglaną (mniej więcej pół szklanki suchej kaszy na 2-3 osoby)
– kilka łyżek mąki ziemniaczanej lub tapioki (skrobi z manioku)
– jajko
– pęczek zielonych szparagów
– porcja wołowiny na stek (do 100g na osobę)
– oliwa lub masło klarowane

– sól, pieprz, suszony czosnek, chili, suszony jarmuż lub ulubione zioła
– sezam do posypania

  1. Najpierw należy ugotować kaszę jaglaną, można to zrobić dużo wcześniej, nawet poprzedniego dnia, bo długo stygnie. Zaleca się sparzenie jej wrzątkiem lub uprażenie na patelni przed gotowaniem dla pozbycia się gorzkawego smaku. Ja tego nigdy nie robię, ponieważ ani ja, ani nikt z moich domowników nigdy tej goryczki nie wyczuł. Po prostu dokładnie opłukuję kaszę i wrzucam na osolony wrzątek (2 razy tyle wody ile kaszy), gotuję 15 minut, a potem pozwalam jej napęcznieć i ostygnąć.
  2. Ugotowaną kaszę wkładam do miski, rozdrabniam, dodaję jajko, mąkę i ewentualnie jarmuż lub zioła, wyrabiam masę. Masa nie może być za sucha, bo kluski będą twarde, ani zbyt mokra, bo nie da się ich ulepić, jej gęstość należy regulować ilością mąki. Z masy lepię nieduże kluski, układając je na talerzu. W dużym garnku zagotowuję wodę z solą do smaku. Kiedy przygotuję szparagi i mięso, wrzucam kluski ostrożnie na wrzątek, a kiedy wypłyną, gotuję na wolnym ogniu około 5 minut.
  3. Wołowinę na stek kroję na drobne kawałki, podsmażam lekko na patelni kilka minut, doprawiając solą, pieprzem, chili, i odstawiam. Oczywiście nie musi to być polędwica, ale wtedy przygotowanie mięsa potrwa znacznie dłużej, trzeba je będzie poddusić co najmniej 40 minut, czyli przygotować wcześniej.
  4. Umytym szparagom odłamuję twarde końcówki, kroję na kawałki, wrzucam do niewielkiej ilości wrzątku z solą poza główkami, gotuję kilka minut, aż lekko zmiękną. Wtedy dorzucam główki, i dogotowuję całość, kolejne kilka minut. Czas gotowania zależy od grubości łodyg, więc trzeba sprawdzać widelcem na ile są miękkie.  
  5. Wykładam kluski na talerz, okładam je kawałkami szparagów i kawałkami mięsa z sosem powstałym podczas smażenia, posypuję sezamem.

Można to danie potraktować jako inspirację – zamienić szparagi na inne warzywa, wołowinę na inne mięso, dodać sos lub użyć mini-kluseczek do zupy. Smacznego 🙂

IMG_3417

Advertisements

Author:

I like to know WHY. It makes me a conscious creator of my life. Lubię rozumieć DLACZEGO. To sprawia, że mogę mieć wpływ na własne życie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s