Posted in dania główne, POLSKI, Przepisy

Placki z batatów

Bataty mają zdecydowanie większe zdrowotne i odżywcze właściwości niż ziemniaki, i niższy od nich indeks glikemiczny. Zawierają wiele witamin (w tym z grupy B) i pierwiastków. Doprawione ziołami, pieczone w piekarniku, mogą stanowić dodatek do mięsa zamiast tradycyjnych ziemniaków, ale nie wszyscy akceptują ich dość intensywnie słodki smak w takim zestawieniu. Stąd propozycja placków złamanych ostrym dodatkiem chrzanu.

Potrzebujemy (na ok. 15 niewielkich placuszków):
– 2 mniejsze bataty
– tarty chrzan (2-3 łyżki)
– jajko
– nieco mąki (2-3 łyżki) – owsianej, gryczanej, ryżowej, orkiszowej
– sól, pieprz, nieco mielonego imbiru

Bataty obieramy (uwaga – niszczą ręce bardziej niż ziemniaki, najlepiej robić to w rękawiczkach), ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do nich chrzan, jajko, mąkę i przyprawy, mieszamy do uzyskania gęstej masy. Formujemy placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – nie będą się zbytnio kleić, mogą się rozpadać w trakcie układania, ale nie należy się tym przejmować, po upieczeniu będą jak trzeba. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni C przez około 15-20 minut, do zrumienienia.
Placki możemy podać z gulaszem z mięsa lub krewetkami w sosie, danie wymaga wtedy suplementacji witaminą B complex lub B6.
Można oczywiście zrobić te placki z innych warzyw – marchewki czy selera, co kto lubi 🙂

Zrzut2

Advertisements

Author:

I like to know WHY. It makes me a conscious creator of my life. Lubię rozumieć DLACZEGO. To sprawia, że mogę mieć wpływ na własne życie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s