Posted in na słodko, POLSKI, Przepisy

Jeżyki

Dla osób, które lubią sobie osładzać życie, zalecenie całkowitego odstawienia cukru przy leczeniu kandydozy jest torturą. Raz, że cukier jest uzależniający jak narkotyk, dwa, że Candida upomina się o niego wypuszczając substancję podobną do insuliny.
Dobra wiadomość jest taka, że nawet przy przeroście Candidy można jeść słodycze, trzeba je tylko sobie samemu zrobić 🙂

Dzisiaj najprostszy przepis na coś słodkiego: jeżyki.
W wersji podstawowej potrzebujemy tylko dwóch rzeczy:
– około półtorej szklanki płatków migdałowych
i gorzką czekoladę bez cukru (ostatecznie może być Lindt 85% – zawiera cukier demerara czyli brązowy trzcinowy, wymieniony na końcu, czyli w stosunkowo niewielkiej ilości). Ci, którzy lubią bardziej słodko, mogą dołożyć łyżkę ksylitolu (cukru brzozowego, który jest słodki jak biały cukier, ale ma przeciwne, wręcz zdrowotne właściwości, w tym przeciwpróchnicze i przeciwgrzybicze).

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub na parze, ewentualnie dodajemy ksylitol, mieszamy do rozpuszczenia. Płatki migdałowe wsypujemy do miski i mieszamy z rozpuszczoną czekoladą, aż pokryje wszystkie płatki.
Łyżką nakładamy masę na papier do pieczenia, formując małe płaskie ciasteczka, a potem czekamy aż czekolada stężeje. Ponieważ trochę to trwa, najlepiej zrobić ciastka wieczorem i zostawić na noc.

Można wzbogacić skład jeżyków owocami goji i ekspandowaną kaszą jaglaną, wtedy staną się samowystarczalną przegryzką. W wersji podanej wyżej, ze względu na sporą zawartość tłuszczu i magnezu, należy je uzupełnić witaminą B6.

Zrzut2

Advertisements

Author:

I like to know WHY. It makes me a conscious creator of my life. Lubię rozumieć DLACZEGO. To sprawia, że mogę mieć wpływ na własne życie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s