Posted in dania główne, POLSKI, Przepisy

Mielone z indyka z burakami

Jest to danie „samowystarczalne”, nie potrzebujące wsparcia suplementacją.
Kotlety mogą być też z innego gatunku mięsa, ale indycze są zdrowsze niż z kurczaka, a lżej strawne niż z wieprzowiny. Mięso z indyka jest odżywcze i niskokaloryczne, zawiera witaminy B3, B6, B12, cynk i selen potrzebny do funkcjonowania tarczycy. Buraki mają działanie krwiotwórcze, zawierają sporo kwasu foliowego, a także inne witaminy, pierwiastki i przeciwutleniacze. Działają oczyszczająco na organizm i mają wysoki IG, dlatego przy przeroście Candidy należy je jeść małymi porcjami i z mięsem, które spowalnia ich działanie. Uwaga: buraki nie powinny zabarwiać stolca ani moczu na czerwono. Nie wiem, czy jest to oznaka nieszczelności jelit, ale na pewno nieprawidłowego trawienia. Warto w takim przypadku wypróbować enzymy trawienne.

Na kotlety potrzebujemy:
– dowolnie duży kawałek mięsa lub jego okrawki
– cebulę
– czosnek świeży lub suszony
– płatki owsiane (zamiast bułki, żeby kotlety nie były twarde i suche)
– jajko
– przyprawy: sól, pieprz
– ulubione zioła np. bazylia czy tymianek, albo suszone warzywa jak pietruszka czy jarmuż

Do buraków potrzebne są:
– oliwa
– sól, pieprz, suszony czosnek i mielony kminek

Najpierw wsypujemy płatki owsiane (mniej więcej szklankę na 1 kg mięsa) do miseczki i zalewamy ciepłą wodą; odstawiamy na kilkanaście minut aż napęcznieją i wchłoną wodę.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na patelni.
3. Mięso mielimy w maszynce, najlepiej na grubych oczkach.
4. Mieszamy w misce zmielone mięso, płatki, cebulę, jajko i doprawiamy.
Gdyby masa okazała się zbyt rzadka, można ją zagęścić mąką (np. owsianą, gryczaną).
5. Formujemy kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Buraki obieramy, kroimy na kawałki, doprawiamy oliwą zmieszaną z suszonym czosnkiem, mielonym kminkiem, solą i pieprzem, wykładamy na blachę.
7. Pieczemy obie blachy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

IMG_3346IMG_3347

Advertisements

Author:

I like to know WHY. It makes me a conscious creator of my life. Lubię rozumieć DLACZEGO. To sprawia, że mogę mieć wpływ na własne życie.

One thought on “Mielone z indyka z burakami

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s