Posted in Jak to działa, POLSKI

Jaki jest związek między deficytem witamin B i Candidą?


Zasadniczy i bezpośredni. Dopóki organizm ma wystarczającą ilość witamin B i tym samym magnezu i wapnia, kwasowość środowiska w jelicie jest kontrolowana i Candida się nie rozwinie, na tym polegają zdolności samoregulacyjne organizmu. Ale jeśli jadamy kwasotwórczo (czyli głównie nabiał, produkty mączne, mięso, słodycze, a warzywa, owoce i zieleninę tylko sporadycznie), bądź chorujemy i przyjmujemy dużo leków – nawet tych pozornie niewinnych jak przeciwbólowe, a szczególnie antybiotyków niszczących właściwą florę jelitową – szybko doprowadzamy do silnego deficytu witamin B, za czym idzie coraz niższy poziom m.in. magnezu i wapnia – a to oznacza coraz słabszą zdolność organizmu do walki z intruzami i neutralizacji ich toksyn. Pojawia się zakwaszenie organizmu, czyli doskonałe środowisko dla rozwoju Candidy, pasożytów, bakterii gnilnych i nowotworów.
Kwaśne środowisko w jelicie powoduje obumieranie właściwej trawiącej flory bakteryjnej, która między innymi produkuje witaminę K i biotynę, zapobiegającą przekształcaniu się drożdżaków Candidy w postać grzyba. Tym samym Candida uzyskuje doskonałe warunki do rozwoju i zajmuje miejsce właściwej flory bakteryjnej. Jeśli w naszym pożywieniu jest duża ilość oczyszczonej mąki pszennej i cukru, dokarmiamy Candidę ekspresowo. Co gorsza, ona sama dopomina się dokarmiania, produkując substancję podobną do insuliny, która powoduje, że odczuwamy niepohamowaną ochotę na słodkie. Candida produkuje także ogromną ilość różnorodnych toksyn atakujących cały organizm, np. neurotoksyny atakujące układ nerwowy czy 17-dehydroestriadol, który hamuje działanie tarczycy. Problemy z tarczycą są charakterystyczne dla przerostu Candidy – przeciążenie wątroby jej toksynami powoduje dodatkowo problemy z zamianą hormonu T4 na aktywny hormon T3, która odbywa się w większości w wątrobie, co dodatkowo rozregulowuje działanie tarczycy. Autoimmunologiczne choroby tarczycy są skutkiem rozsypania się zarówno systemu hormonalnego, jak i odpornościowego –  deficytu wielu łańcuchowo połączonych ze sobą substancji.
Rozwijająca się Candida powoduje coraz silniejsze zakwaszenie i niedożywienie organizmu. Pokarm jest źle trawiony na każdym odcinku:
– brakuje właściwej flory bakteryjnej w jelicie, co skutkuje wzdęciami, gazami, zaparciami lub biegunką;
– spada zależne od witamin B stężenie kwasu solnego w żołądku, co powoduje zwrotnie problemy z przyswajaniem witaminy B12. Niedobór enzymów trawiennych sprawia, że coraz więcej pokarmów jest ciężkostrawnych, wywołuje ból żołądka lub zgagę; enzymy te biorą również udział w usuwaniu toksyn, więc ich deficyt pozwala na dodatkowe zatruwanie organizmu; 
– jakby tego było mało, taki niedokwaszony żołądek bywa często atakowany przez Helicobacter Pylori; ponadto niedotrawione białka powodują brak aminokwasów do produkcji hormonów, a dostając się do krwi powodują reakcje alergiczne;
– z powodu trudności z trawieniem tłustych pokarmów zaczynamy ich unikać, co powoduje zastój żółci w pęcherzyku żółciowym – wtedy zaczynają się tworzyć kamienie żółciowe, a żółć nie neutralizuje silnych toksyn mogących uszkodzić jelita;
– słabnie przeciążona nieustannym reagowaniem na ogromną ilość węglowodanów trzustka, co może spowodować cukrzycę;
– wątroba i nerki non-stop przetwarzają ogromną ilość toksyn, co upośledza ich funkcjonowanie i wydolność; nieprawidłowa praca tych narządów może powodować tworzenie się kamieni żółciowych i nerkowych, zaburza całą gospodarkę hormonalną.

Podsumowując – długotrwały brak witamin B powoduje postępujące zakwaszenie organizmu, które pozwala na ekspansję Candidy. Candida zakwasza i zatruwa organizm wpływając na wszystkie procesy i reakcje, stwarzając sobie coraz lepsze warunki do dalszego rozwoju – i obezwładniając organizm, który ma coraz mniejsze możliwości pozyskania witamin B z źle trawionego pożywienia.
Cały organizm walczy o zbyt krótką kołdrę. Witaminy B potrzebne są wszędzie, nie wystarcza ich nigdzie, więc Candida rośnie w siłę, bo organizm nie potrafi utrzymać alkalicznego środowiska ani sprawnie reagować na zagrożenie – nie ma więc nic, co mogłoby ją zatrzymać. A im więcej toksyn Candida wytwarza, tym bardziej osłabiony, rozregulowany i bezbronny staje się organizm, bo w efekcie nie potrafi już trawić tego, co zawiera antidotum, czyli produktów naturalnych pełnych witamin B – pełnoziarnistych, surowych. Dlatego należy wierzyć zagrzybionym ludziom, kiedy mówią, że nie potrafią przejść na zdrową dietę, że zdrowe jedzenie im szkodzi, wywołuje dolegliwości – to prawda. Im bardziej pozwolimy Candidzie przejąć kontrolę nad swoim organizmem, tym bardziej mnożą się problemy zdrowotne na wszystkich frontach i tym trudniejszy staje się powrót do normalnego funkcjonowania.

Advertisements

Author:

I like to know WHY. It makes me a conscious creator of my life. Lubię rozumieć DLACZEGO. To sprawia, że mogę mieć wpływ na własne życie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s